VersPers

Op stage is het de bedoeling dat je wekelijks wat van je laat horen. De manier van opleiding Mediaredactie? Weekopdrachten die je op je blog moet plaatsen! Dus… enjoy!

Weekopdracht 1: Selfie op de werkvloer

Hieronder zie je mijn “selfie” op de werkvloer. Geen zorgen, de echte selfie heb ik ingeleverd! Mijn hoofd hoeft niet alleen overal op mijn blog te vinden zijn 😉

Weekopdracht 2: Verslag

In dit weekverslagje moesten we dagelijks opschrijven wat onze werkzaamheden waren. Hieronder zie je een afbeelding van mijn weekverslag. Het was een beetje lastig om vrijdag ook toe te voegen dus vandaar dat deze er niet bij staat. Maar op de vrijdag mocht ik ook thuis werken vanwege de wifi-storing. Deze dag had ik gewerkt aan het dataonderzoek (in bestand genoemd als journalistiek onderzoek).


Weekopdracht 3: Lunch

Op de pagina hierboven zie je mijn lunch! Het is niet veel, aangezien ik een niet al te grote eter ben. Wat broodjes met hagelslag en een flesje sinaasappelsap. Daar kom ik de dag wel mee door hoor! Met wat extra koekjes komt het helemaal goed.

Ik eet vaak in mijn middagpauze buiten. Dan kan ik wat rondlopen, en lekker genieten van het mooie uitzicht. Vanaf A Lab is het naar de kade ongeveer 2 minuten lopen. Ik zoek vaak verschillende plekjes op, zo zie ik meerdere stukjes van het IJ, Amsterdam. And I love it! Vergeleken met het centrum van Amsterdam, voelt dit net aan als Dronten. Lekker rustig, iedereen begroet elkaar. Het enige waar de drukte vandaan komt is de veerpont. Die vaart af en aan naar Amsterdam Centraal en neemt per rit enorm veel mensen en of toeristen mee.

Vanaf de kade kan ik Amsterdam Centraal Station goed zien, en ik zie vaak ook grotere containerschepen of andere rondvaartbootjes varen in het stuk water tussen het IJ en Amsterdam Centraal Station. Dat vind ik best leuk om te zien, zo’n bruisende stad.

Oh ja, nog één weetje!                                             

Eens in de maand wordt “Lunch Roulette” georganiseerd. Ik heb het onderhand één keer meegemaakt. Omdat er enorm veel bedrijven in het A Lab zitten, komen we graag bijeen om elkaar te leren kennen. Zoals het woord “roulette” al beschrijft, moet om de maand een ander bedrijf de lunch verzorgen voor andere bedrijven. Het was nog maar mijn eerste week stage en de Lunch Roulette viel net op mijn 3e stage dag. Ik kende bijna niemand, maar het was enorm gezellig.

Week 4: Eerlijk zijn

Ik zit nu in mijn 4e week van mijn stage. Het is hier mega gezellig en er is veel te doen. Alhoewel er natuurlijk een paar minpuntjes zijn. Ik heb echt een kantoorstage, eigenlijk. Dagenlang zit ik op een stoeltje achter mijn laptop. Enerzijds is dat wel jammer, want ik vind het heerlijk om op pad te gaan voor onderzoek. Anderzijds heb ik hele leuke opdrachten en mag ik mijn eigen pauzes invullen, dus kan ik veel naar buiten. Mijn rug vindt het urenlange zitten op stoeltjes alleen wat minder leuk.

Op de maandag wordt er les gegeven aan journalisten (Open Eyes) dus worden de luxe stoelen gebruikt en blijven mijn collega’s en ik achter met houten stoeltjes. Gelukkig hebben we op de andere dagen wel gewoon de luxe stoelen!

Weekopdracht 5: Positiviteit

De titel zegt het al eigenlijk; maak een positief verhaal over je ervaringen afgelopen weken!

Ten eerste zal ik zeggen dat ik al heel veel feedback en tips heb gekregen. Dat vind ik niet erg, want stage bestaat om te leren! Ik heb nu al onder andere geleerd hoe ik beter en korter kan schrijven, hoe ik moet onderzoeken. En; bellen! Het bellen is voor mij nog steeds een enorm ding, maar ik deed het laatst wel een aantal keer (nadat mijn stagebegeleider me een motivational speech had gegeven maar ach ;)). Ze was heel blij dat ik het toch had gedaan! Verder heb ik complimenten gekregen over mijn vooruitgang in een onderzoek waarvoor ik naar Limburg moest. Eigenlijk zie ik dus mijn feedback en de dingen die ik leer tijdens mijn stage als een positief iets.

Weekopdracht 6: Vijf dingen

Vijf dingen die compleet anders zijn op BPV dan op school. Als ik eerlijk ben, is dat niet heel moeilijk om te beantwoorden. Bijna alles is anders!

Ten eerste is de sfeer veel serieuzer. Op de opleiding is het altijd een beetje ginnegappen en geinen onder de les, maar op de BPV ben ik eigenlijk altijd wel in die serieuze werk-flow. Tussendoor is er ook wel eens tijd voor wat geklets of grapjes, maar na een kleine vijf minuten is vaak iedereen weer aan het werk.

Ten tweede vind ik het heel fijn dat we een vaste plek hebben om te werken. Op het Stadionplein moet je na ieder anderhalf uur eigenlijk naar een ander lokaal. Omdat ik hier een vast plekje heb, kan ik ook altijd mijn spullen laten liggen en dat is wel fijn. Het jammere is wel, is dat ik minder uit mezelf ergens heen loop omdat ik steeds bezig ben. Dan heb ik wel pauzes die ik zelf kan inplannen, maar soms vergeet ik dat ik dat gewoon standaard heb. Dat is ook anders. De pauzes op Landstede zijn iedere dag op dezelfde tijden.

Ten derde moet je eigenlijk altijd meteen bezig als je iets hoort. Neem dit voorbeeld; je moet bellen naar een bedrijf omdat je informatie wil achterhalen. Als je reactie hebt, moet je meteen bellen of actie ondernemen! Op school was het nog wel eens dat je de dag van de reactie niet bezig bent met het project, dus geen actie onderneemt die dag.

Ten vierde moet ik in plaats van twintig minuten in de trein naar Zwolle dus meer dan een uur reizen naar Amsterdam Centraal. Aan de ene kant is dat jammer, maar ik kan ook nog wel een uur langer slapen in de trein! De keren dat ik nu naar Zwolle moet, voelt de reis aan als maar 5 minuten met de trein. Alleen maar pluspunten dus!

And last, but not least… de klas. De klas die zich natuurlijk niet op dezelfde BPV-plaats bevindt. Met een klein deel van de klas heb ik natuurlijk wel contact. Dit zijn voornamelijk mijn vrienden. De rest van de klas, hoe gaat het daar mee? Ik zou het niet weten. Soms mis ik de drukte wel, de lessen, zelfs de docenten met hun eigen trekjes. Gelukkig zie ik die binnenkort weer allemaal op de terugkomdag op 14 oktober. Zin in!

Weekopdracht 7: Effect van Fulltime werken

Voor mij is fulltime werken geen probleem. In de ochtend sta ik makkelijk op waarna ik netjes op tijd mijn trein haal. Ik vertrek om 8 uur en dan ben ik rond zessen weer thuis. Omdat ik heel veel slaap in de trein, op de heen- en terugweg, heb ik in de avond behoorlijk wat energie. Zo is het heel fijn om te trainen. Daarnaast heb ik genoeg tijd voor mijn vrienden.
Het weekend is alleen voor mij te k o r t. De tijd vliegt voorbij waardoor ik in no-time weer op kantoor zit.

Weekopdracht 8: Interview met jou!

Nog in te leveren

Weekopdracht 9: Fullquote met je baas/leidinggevende

Nog in te leveren

Weekopdracht 10: De Ingang!

Op de foto zie je een herkenningspunt van Amsterdam al; fietsen. Overal waar je loopt staan fietsen! Het is nog nét niet dat de ingang geblokkeerd is, haha.

Ik maak altijd gebruik van de rolstoel-weg naar de ingang. De kleine trap daarnaast is heel apart, namelijk. De tredes zijn nogal hoog en niet zo fijn om op te lopen. Om eerlijk te zijn,, bijna niemand gebruikt die trap!

Weekopdracht 11: Drie dingen die ik op school heb geleerd waar ik nu echt iets aan heb

Op school hebben we vele dingen geleerd die we kunnen toepassen op onze BPV. Ik ga een drietal noemen waar ik écht iets aan heb gehad.

Ten eerste wil ik graag het schrijven van artikelen benoemen. We leerden hoe de opbouw in elkaar zat, dat het oprolbaar moest zijn, et cetera. Op mijn BPV mag ik ook artikelen schrijven. Omdat ik de basisregels al weet heb ik al heel wat leuke artikelen kunnen schrijven.

Ten tweede heb ik door middel van de redactiedagen geleerd hoe je moet omgaan met sommige taken en dat je altijd hulp mag vragen aan anderen zo nodig. Hier heb ik dan ook gebruik van gemaakt. Als ik na een tijdje nog steeds niet uit mijn opdracht kwam, vroeg ik anderen om hulp.

En als laatste wil ik graag de deadlines benoemen. Op mijn BPV heb ik tot nu toe niet hele strenge deadlines gehad. Soms heb ik zelfs gevraagd of er een deadline opgesteld kon worden, dat werkt voor mij fijner. Doordat ik gewend was aan deadlines werk ik hier iets sneller als ik dat graag wil. Want ik houd ervan als dingen af zijn, zelfs als deze eigenlijk geen deadlines hebben.

Weekopdracht 12 : Mail aan docent

Voor het schrijven van een mail heb ik besloten om Alliesse te mailen. Zij heeft ons les in Photoshop en Premiere Pro gegeven.

Hi Alliesse, 

Onderhand zit ik al een tijdje op mijn BPV in Amsterdam als journalist. Omdat ik één keer een foto heb kunnen photoshoppen door jouw les kreeg ik veel meer opdrachtjes om te maken. Dit komt doordat mijn stagebegeleider mij goed vond met deze programma’s. Zonder jouw lessen zou me dat niet gelukt zijn! Ik heb nu onder andere een Banner voor onze website kunnen maken, een gehele video van wel 45 minuten met ondertiteling en animatie, plus nog andere bewerkte foto’s. 

Laatst was ik op een VVOJ conferentie. Mijn stagebegeleider heeft dus zonder dat ik het wist geregeld dat ik voor iemand die zij kent een documentaire/reportage mag monteren. Super gaaf! En het begon allemaal met die éne foto.. Bedankt! 

Voor de rest gaat het hier prima. Wel druk, maar het gaat me heel goed af! 

Groetjes, 

Emma

Weekopdracht 13: Weekverslag middenfase

Weekopdracht 14: in één zin

Rustige week, simpele opdracht: beschrijf in één zin waar je je laatste stageweken echt nog aan wil werken.

“Ik wil de laatste paar weken van mijn BPV graag nog leren om de artikelen nog net wat strakker te maken!”

Weekopdracht 15: Vlog!

Ingeleverd.

Weekopdracht 16: Toekomst

Je hebt door de stage een beter beeld gekregen van (een deel van) het beroep van mediaredacteur. Vertel in een blog van maximaal 150 woorden hoe jij nu je toekomst ziet. Heb je het juiste vak gekozen? Waarom wel/niet?

Ik vind dat ik niet een heel goed beeld heb gekregen van een mediaredacteur maar wél van de journalistiek. En gelukkig is dat de richting die ik op wil.

In de eerste instantie kwam ik op deze stage om meer te leren over misdaadjournalistiek maar nu, na bijna 5 maanden neig ik steeds meer richting de onderzoeksjournalistiek. Ik vind het geweldig om lekker lang bezig te zijn met iets en dat er dan iets moois ontstaat. Plus, ik kan dit een beetje combineren met misdaadjournalistiek. Al met al ben ik enorm blij met de keuze die ik gemaakt heb en ik wil graag bij mijn volgende stage ook de onderzoeksjournalistiek in.

Weekopdracht 17: Foto-tijd!

Nog in te leveren

Weekopdracht 18: Werkproces

Beschrijf aan welk werkproces je het meest hebt gewerkt deze stageperiode. Leg aan de hand van voorbeelden uit waar in je juist dat werkproces kiest.

  • “W4: verzamelen van content en/ of informatie”

Zoals je hierboven kan lezen heb ik gekozen voor het verzamelen van informatie. Door middel van deze voorbeelden kan ik laten zien dat ik veel bezig ben geweest met het verzamelen van informatie.

–            Het dataonderzoek

> Voor het dataonderzoek moet ik huisvestingen van het COA onderzoeken. Het COA heeft in Nederland sinds hun 25-jarige bestaan al meer dan 150 huisvestingen gehad. Over elke huisvesting moest ik zo veel mogelijk informatie uitzoeken.

–             Politieonderzoek

> Voor een politieonderzoek in Limburg moest ik uitzoeken waar verdwenen vluchtelingkinderen waren. Hiervoor moest ik artikelen lezen en informatie zoeken over hoe de kinderen konden verdwijnen.

–             Engels rapport lezen

> Om één artikel te kunnen schrijven moest ik een rapport van 48 pagina’s, compleet in het Engels geschreven lezen. Ik heb alle nodige informatie gearceerd en bij elkaar gevoegd tot een artikel. Ik kan zo nog wel meer voorbeelden opnoemen maar dan ga ik over mijn maximale woorden denk ik. Dus bij deze!

Weekopdracht 19: Eigen werk

(collage) ingeleverd.

Weekopdracht 20: Baan of niet

Als VersPers mij nu een baan zou aanbieden zou ik hier graag aan het werk willen. Dan leer ik steeds dieper het journalistiek in gaan en dan kan ik misschien wel mee met verschillende reizen die zij organiseren. Het lastige lijkt mij wel om écht zelf onderwerpen te bedenken om over te schrijven. Aan de andere kant.. alles helemaal uitzoeken en op pad gaan? Lijkt mij super gaaf!

De reizen die zij organiseren is vaak voor onderzoeken. Of documentairereizen. Zo zijn journalisten van VersPers naar Italië, Bosnië, Frankrijk en heel veel andere landen geweest. Het lijkt mij enorm leuk om ook op reis te kunnen voor onderzoek.

De documentairereizen worden georganiseerd door VersPers. Hier leer je door middel van verschillende lessen voorafgaand naar het land documentaires te maken. Vervolgens ga je naar het land van bestemming en maak je daar jouw eigen documentaire. Na de reis zijn er nog een aantal lessen zodat de documentaire bekeken en bekritiseerd kan worden.

Ik denk oprecht dat ik enorm veel kan leren van deze documentairereis. Afgelopen weken heb ik een aantal keren de les mogen bijwonen en zonder dat ik mee ben gegaan op deze reis heb ik er wel heel veel van meegekregen.

Weekopdracht 21: Weekverslag

Weekjournaal >> Wk 22 van de BPV: 20-01-20 t/m 24-01-20

Maandag 20-01-2020
Vandaag ben ik om 10 uur begonnen met stage. Mandarijntje erbij, even rustig beginnen. Het eerste wat ik heb gedaan is mijn mail checken. Daarna crashte mijn laptop dus dat was niet zo fijn. Die had ook even moeite met opstarten denk ik haha!
Nadat mijn laptop weer opnieuw was opgestart ben ik bezig gegaan met het maken van een
eerste versie van een flyer voor een Spoken Word op evenementen van het Brede Netwerk. Hier ga ik op zaterdag 8 februari, als afsluiting van mijn BPV, ook heen.
Het is onderhand bijna half 12 ’s middags en de eerste versie is opgestuurd. De enige taak die ik voor vandaag nog heb te doen is het monteren van de documentaire en het bijwerken van dit BPV-verslag.

Dinsdag 21-01-2020
Vandaag ben ik bezig gegaan met de documentaire. Deze week wil ik namelijk de eerste versie van mijn documentaire inleveren dus vandaar dat ik er zo veel mee bezig ben. Aan het eind van de middag heb ik meer informatie gekregen over de flyer. Verder heb ik mogen bellen naar het Kadaster om te vragen naar informatie. Binnenkort gaan wij namelijk bezig met het kadasteronderzoek. We zijn erachter gekomen dat wij het aantal moeten reduceren van 125 locaties naar 40. Hier gaan we later mee bezig. Dit is in verband met het dataonderzoek.

Woensdag 22-01-2020
Vandaag ben ik heel even bezig geweest met mailtjes sturen en het BPV verslag. In de middag had ik een intake met externe hulp. Daarna ben ik niet verder bezig gegaan met BPV omdat het een heel zwaar gesprek was.

Donderdag 23-01-2020
Vandaag heb ik eindelijk de eerste versie van mijn documentaire geëxporteerd! Voor hoe het er nu uit ziet ben ik er aardig blij mee. Er moeten nog wel veel dingen verbeterd worden maar het
begin is er zeker. De tijd begint te dringen voor de flyer en omdat ik niet de volledige informatie had moest ik even bellen naar een collega. Morgen kan ik dan verder met de flyer en hopen dat het dan op tijd af is zodat het naar de drukker kan.

Vrijdag 24-01-2020
De laatste dag voor het weekend alweer. Ik ben bezig gegaan met de flyer. Ik had alle informatie gekregen en in de avond heb ik het eindresultaat op kunnen sturen.
Ook heb ik met mijn stagebegeleider gekeken naar het dataonderzoek. We moeten het aantal adressen verminderen. Op dit moment zijn het er 125 en het doel is om met 40 adressen naar het Kadaster te gaan.
Later op de middag: er zijn al 30 adressen weggehaald. Nu hebben wij er 95. Nog steeds te veel! Binnenkort gaan wij hier mee verder.

Weekopdracht 22: Afscheid tijd

Nog in te leveren.