BPV, Flow-Media

Jongeren gaan naar de stembus, ook al voelen ze zich niet altijd gehoord

Lelystad/Dronten – Op woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. Student Mediaredactie Emma van den Hof (18) uit Dronten begon in februari met een onderzoek om te peilen hoe jongeren naar de verkiezingen kijken. Vijftig jongeren uit de gemeente Lelystad en Dronten, tussen de 18 en 20 jaar, hebben een enquête ingevuld.

Jongeren voelen zich niet altijd gehoord, maar dat weerhoudt ze er niet van om te gaan stemmen.

Bijna alle jongeren hebben in de enquête ingevuld dat ze gaan stemmen, omdat iedere stem telt, en dat het uiteindelijk hun toekomst is. Het laten horen van je stem is erg belangrijk, vinden ze. De 18-jarige Nerissa Folkers uit Dronten is het hier mee eens. ‘Ook al is de partij klein, jouw stem kan veel impact geven.’ Dit jaar gaat Nerissa voor het eerst stemmen.

‘Ik was eigenlijk helemaal vergeten dat ik nu eindelijk mee mag stemmen, maar ik ben er wel zeker blij mee. Het geeft mij een soort volwassen gevoel dat de overheid mij dit toevertrouwt!’ Nerissa heeft voornamelijk met haar vriend gepraat over het stemmen. ‘Ik was in eerste instantie een beetje tegen het stemmen, omdat ik het gevoel had dat er weinig zou veranderen. Mijn vriend heeft mij juist overtuigd dat het heel goed is om te stemmen, omdat elke partij toch een andere blik heeft op specifieke onderwerpen. Zodra deze hogerop komen kunnen die onderwerpen sneller op tafel worden gelegd.’

Niet gehoord

Uit de enquête blijkt dat jongeren zich niet altijd gehoord voelen door de politieke partijen, maar dat weerhoudt ze er niet van om niet te gaan stemmen. Sommigen van deze groep voelen zich meer aangetrokken tot partijen die aandacht besteden aan de jongeren. Nerissa voelt dit ook. ‘Als jongere heb je ook een mening en iedereen wil zijn of haar toekomst zeker stellen. Als er niet naar ons als groep wordt gekeken, voelt het bijna alsof wij niet van belang zijn.’

De 18-jarige Vianne Visser uit Lelystad voelt zich niet echt aangetrokken tot partijen die meer aandacht besteden aan jongeren. ‘Ik vind ouderen en volwassenen ook heel belangrijk. Alles moet gewoon eerlijk verdeeld zijn. Eerlijke standpunten voor jongeren, volwassenen en eerlijke standpunten voor ouderen.’

Nerissa denkt dat ze zich meer gehoord zou voelen als de partijen meer inzicht geven in hun standpunten. ‘Want hoe ziet de toekomst van een jongere eruit als je gaat stemmen voor de ene, of de andere partij?’ Vianne is het met Nerissa eens. Er moet meer naar de toekomst van jongeren gekeken worden, vinden ze.

De meeste jongeren (84 procent) verdiepen zich in de partijen, omdat ze het belangrijk vinden om te weten waar ze precies op gaan stemmen.

Eerste keer stemmen

Burgemeester Henry Meijdam heeft in de gemeente Lelystad een brief gestuurd naar alle jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen. ‘De eerste keer stemmen is best ingewikkeld, zeker in coronatijd’, vertelt hij. Henry Meijdam vindt het goed dat er organisaties zijn die jongeren op weg helpen om te stemmen. ‘Maar, jongeren moeten wel hun eigen keuze kunnen maken op welke partij en welke kandidaat ze gaan stemmen. Ik heb namens de gemeente aan alle jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen een brief gestuurd om ze uit te leggen waarom het belangrijk is dat ze gaan stemmen’, vertelt Henry Meijdam. ‘Door te stemmen kunnen jongeren meebeslissen wie de honderdvijftig nieuwe Tweede Kamerleden worden. En dat is belangrijk, want de Tweede Kamer maakt samen met de regering de wetten. Daarnaast controleert de Tweede Kamer de regering en kan de Tweede Kamer voorstellen van de regering goedkeuren of afkeuren’, vervolgt hij. ‘In de brief leg ik ook uit hoe dat stemmen werkt. Ik hoop dat ze daar wat aan hebben.’

De 19-jarige Rowena Kleijn uit Dronten kreeg ook een brief, namens burgemeester Jean Paul Gebben. Hier stond een uitleg over het stemmen in. ‘Eerst had ik het gevoel dat ze alleen een stempas gaven en posters ophingen’, vertelt ze. ‘Maar nu weet ik waar ik websites met informatie over de verkiezingen kan vinden, en waar er in Dronten gestemd kan worden.’ Toch heeft ze twijfels bij de brief. ‘Ik vind het wel erg laat, aangezien het een week van tevoren is verstuurd. Als je als jongere wilt stemmen vind ik dat de brief wel eerder verstuurd mag worden zodat je meer tijd hebt om je erin te verdiepen. Zo kun je een betere keuze maken over welke partij bij je past.’


Dit artikel heb ik geschreven, voor de FlevoPost, door middel van eigen onderzoek en interviews. Het is op hun website, en in de krant gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.