Blogberichten, BPV

Steeds meer kinderen verdwijnen of worden uitgebuit

Uit het Zweedse rapport van Länsstyrelsen Stockholm blijkt dat mensenhandel en uitbuiting bij kinderen steeds vaker voorkomt. Ze worden gebruikt voor meerdere doeleinden zoals prostitutie, huwelijksdwang, huishouding, handel in organen, gedwongen arbeid, criminaliteit, fraude, valse adopties en gedwongen bedelen.

Mensenhandel betreft altijd een persoon die rekruteert, een kind vervoerd of behuisd. De kinderen worden vervolgens uitgebuit.

“If you run away they’ll find you again, they call and try to get you to come back by offering money and nice clothes. If you still don’t want to (go back), the threats start, once, twice, three times… it gets worse, so you go back, even though you don’t want to.” – uit het rapport van Länsstyrelsen Stockholm. Interview met een 16-jarige jongen uit Marokko.

Het perspectief van de kinderen die vermissing of uitbuiting hebben meegemaakt zijn essentieel. Uit de aanvragen naar interviews met kinderen valt het op dat meer jongens meewerken dan meisjes. De jongens krijgen vaak de keuze om mee te werken terwijl er soms niet eens gevraagd wordt naar medewerking aan het meisje. De verantwoordelijke ouders (wettelijke voogden, sociale dienstverlening en/of personeel in wooncentra) verwijzen vaak naar de mentale gezondheid en willen daarom niet dat de meisjes geïnterviewd worden.

In 2017 zijn een man en vrouw veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenschap en 10 jaar uitzetting vanwege mensenhandel. Een Zweedse man heeft 8 maanden celstraf gekregen voor medeplichtigheid aan deze misdaad. Ze hadden een vrouw uitgebuit door middel van prostitutie. De nu 18-jarige vrouw was 14 jaar toen ze haar thuisland Italië verliet. Ze heeft tot in detail verteld wat ze heeft meegemaakt in Zweden. Deze beschrijving staat in het oordeel.

“They forced her into it when she was in pain and when she was menstruating. On average there were four or five clients a day, some of them repeat clients. One client commented that Sandra was very small and asked whether she was forced to do it. Sandra answered no, but the client still gave her money without having sex with her. Another client, who had taken cocaine, did not want to pay and threatened her with a knife. She never wanted to work as a prostitute and cried all the time. When she told them (those convicted of human trafficking) about the incident with the knife, they would not listen and threatened her with the juju.” -Ibid.

In Uppsala (stad in Zweden) werkt de politie samen met de sociale dienstverlening. Op deze manier wordt er bij de politie meer bewustwording gecreëerd van uitbuiting en mensenhandel. Een speciale focus ligt bij de herkenning van kinderen en jongeren. Één van deze projecten is ontstaan door een incident op het politiebureau in Uppsala.

Een politieagent had een online cursus gevolgd over handel in kinderen. Eerder die week zaten twee Roemeense meisjes van 15 en 16 jaar vast op het bureau door te doen alsof ze doofstom waren waardoor ze geld kregen van anderen op straat. Ze waren naar het station gebracht om ondervraagd te worden. Wachtende personen buiten het politiebureau wilden de meisjes meenemen en beweerden familie van de meisjes te zijn. Tegen de tijd dat de politieagent naar huis ging zaten de meisjes nog steeds op het politiebureau. De man besefte dat dit wel eens mensenhandel kon zijn en vertelde de andere agenten dat de meisjes niet weg mochten. Maar het was al te laat.

Er werd een zoektocht opgezet naar één van de meisjes. De volgende dag bleek dat zij al vaker was opgepakt en was meerdere malen was opgehaald door verschillende vrouwen die allemaal beweerden haar moeder te zijn.

Vanaf dit incident heeft de politie in dit gebied meer collega’s getraind in mensenhandel in kinderen en jongeren. Door samenwerkingen tussen de politie en sociale dienstverlening is het makkelijker om kinderen van mensenhandel te identificeren, waarna bescherming en hulp volgt.

Kinderen die onder andere psychisch verwaarloosd zijn, misbruikt, weggelopen of uit huis gezet zijn, hebben meer kans om in een criminele cirkel van smokkelaars terecht te komen. Ze kunnen ook te maken krijgen met uitbuiting. Andere risicofactoren zijn kinderen die eerder in contact zijn geweest met sociale dienstverlening of het gerechtelijk systeem, kinderen die homo-,bi- of transgender zijn, kinderen met een laag schoolniveau, kinderen die lid zijn van een (criminele) bende, gediscrimineerde kinderen of kinderen die minachting hebben voor hun eigen seksualiteit of die van een ander.

Bronnen: het Zweedse rapport van Länsstyrelsen Stockholm, Ibid

Dit artikel heb ik geschreven tijdens mijn stage in Amsterdam. Komende tijd wil ik meer van mijn artikelen plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.