CMM

Luisterverslag Argos

Naar welk radioprogramma heb ik geluisterd?

https://www.nporadio1.nl/argos

“Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met dat motto maakt de redactie van Argos sinds 1992 onderzoeksjournalistieke radio-uitzendingen, tegenwoordig uitgezonden op zaterdag om 14:00-15:00 uur op NPO Radio 1.

Argos is een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO,” https://www.vpro.nl/argos/service/over.html

Geef je eigen mening over het programma

Ik vond het radioprogramma Argos erg interessant. De onderwerpen die aan bod kwamen vind ik zelf erg leuk om meer over te weten te komen en dat maakte het een stuk aantrekkelijker om te luisteren. Ook weet ik nu dat achter deze uitzendingen echt onderzoeksjournalisten aan het werk zijn gegaan. Doordat ik weet dat er dagen werk achter zit, de beweerde informatie enorm goed is achterhaald. En dus sneller te geloven.

Welk onderdeel vond je leuk? Waarom?

Ik vond het eerste onderdeel het leukste. Dit ging over de moord van Patrick van der Bolt. Het is een serie reportages over de moord. In de aflevering van 9 maart ging de presentatrice onderzoek doen naar DNA. Hoe veel cases zijn opgelost door DNA? Hoe gaat het onderzoek met DNA te werk?

In deze reportage werd heel zintuigelijk verteld, dus je kon zelf een beetje invullen wat zij op dat moment zag. Ook zat er veel muziek onder wat mijn interesses bleven prikkelen.

Welk onderdeel vond je minder? Waarom?

Het radioprogramma dat na de coldcase kwam. Dit ging over het witwassen van geld. Een groep internationale onderzoeksjournalisten kregen toegang tot gelekte gegevens over 2 Litouwse banken die door een Russische bank werden gebruikt om miljarden euro’s aan crimineel geld Europa binnen te sluizen.

Ik vind dit soort onderwerpen altijd erg leuk, maar ik vond dit iets saaier aangekleed. Bij het eerste onderdeel werd er veel muziek gebruikt maar dit onderdeel was meer een echt interview in de studio. Er werd dus meer gevraagd, minder zintuigelijk verteld en er werd minder muziek eronder gedraaid. Het is een totaal andere sfeer.

Bedenk zelf een nieuw item of onderwerp voor het programma/de Podcast.

Ik ken het programma zelf niet goed , dus misschien is dit al eens langsgekomen in het programma. Maar ze zouden kunnen praten over de boetes die uitgedeeld worden in Nederland. Dat is interessant, en zo realiseren de luisteraars wat ze doen als ze tegen de wet ingaan.

Hoorde je iets terug van de zender? (bv: typische onderwerpen/vormgeving?) Zo ja, wat?

Het is een wekelijkse uitzending dus er werd met regelmaat verwezen naar eerdere afleveringen. De reeks afleveringen over Patrick heeft nu al 5 delen, en het deel dat daarna kwam was nieuw. Er was de week daarvoor al een klein beetje over gepraat maar ze verdiepten zich er nu meer in.

Hoorde je iets terug van de omroep? (bv: Is de verzuiling nog terug te horen?) Zo ja, wat?

Dat de VPRO van origine protestants is, valt niet veel meer op. In dit programma werd niet gepraat over hun normen en waarden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.