P&S, Schoolopdrachten

Opdracht persoonlijkheidsrechten en portretrechten

In de 3e les van P&S (Politiek en Samenleving) kregen we een aantal opdrachten over persoonlijkheidsrechten en portretrechten. Vandaar dit blogbericht. De opdracht was om te vertellen over deze les en een paar vragen te beantwoorden; om deze vervolgens te plaatsen op je blog.

Ik zal beginnen bij het begin. Wat zijn persoonlijkheidsrechten, en wat zijn portretrechten?

Persoonlijkheidsrechten zijn gebaseerd op de persoonlijke relatie tussen de maker en de creatie. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat als je zelf een persoonlijk bericht geschreven hebt, dit een emotionele waarde voor je heeft. Als deze dan online geplaatst worden, heb je persoonlijkheidsrechten. Als maker krijg je recht op naamsvermelding, ongewijzigd gebruik van het werk, en respect voor de intentie van het werk. Deze rechten blijven altijd verbonden tussen de maker en het werk, ook al is de maker overleden.

Portretrechten – het woord portret in portretrechten zegt het al; een herkenbare afbeelding van een persoon. Als je een portret van iemand wil publiceren op social media, moet je altijd toestemming hebben van de persoon die op het portret staat. Anders mag je het niet publiceren. Als je een opdracht hebt gekregen waar je een portret moet publiceren, is dat altijd toegestaan. Dit, behalve als de geportretteerde een redelijk belang heeft om bezwaar te maken. Dit kan te hebben met financieel belang of privacy.  Bij portretrechten heb je dus recht om portretten te publiceren, tenzij er dus bezwaar tegen gemaakt wordt.

Dit was even het stukje theorie! Nu door naar de vragen en opdrachten.

De opdracht die we moesten maken ging als volgt; we moesten een portret of een tekst van een klasgenoot nemen en deze bewerken totdat je het origineel niet meer herkende. Vervolgens hebben we dit besproken in de klas waarna we een aantal vragen moesten beantwoorden.

Hoe voelt het als iemand jouw hoofd of tekst bewerkt en publiceert?

“Heel raar. Mijn klasgenoot had mijn recensie van 5 Seconds of Summer bewerkt, en het leek niet meer op het origineel. Van een positieve recensie, naar een super spottende en negatieve recensie. Dit was niet waar en ten onrechte geplaatst. ”

Dacht je hetzelfde over hoe ver je kon gaan als je klasgenoot van wie e de tekst hebt gebruikt?

Ik ben best ver gegaan, ook al dacht ik bij sommige momenten wel van; “Kan dit wel?” Gelukkig was het maar een schoolopdracht en hoefde het niet geplaatst te worden.

Hoe denk je nu over persoonlijkheidsrecht/portretrecht?

Ik vind het terecht dat iedereen zulke rechten krijgt én heeft. Het is oneerlijk tegenover de maker om content en media te bewerken en deze voor eigen gebruik te maken. Als je het doet, zet er dan een tag bij van de maker. Zo weet diegene dat de informatie eerlijk is gebruikt en gedeeld en dat diegene er ook (terecht) de credits ervoor krijgt. Als de originele maker dan nog niet wil dat je het hebt geplaatst, moet je het wel zo snel mogelijk van je sociale media halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.