Interviewtechnieken, Schoolopdrachten

Artikel “Onsportief gedrag tijdens sportwedstrijden”

Onsportief gedrag tijdens sportwedstrijden

Onsportiviteit in sportwedstrijden gebeurd vaker dan je denkt. Vaak zijn incidenten die worden aangegeven dan ook niet positief. Volgens een steekproef zijn ongeveer één op de drie sporters persoonlijk getuige geweest van een incident bij een wedstrijd. Maar wat houdt onsportiviteit nou precies in?

Onsportiviteit ligt bij elke wedstrijd en speler anders en kent vele verschillende kanten. Het kan variëren van valsspelen tot onbeheerst gedrag (schreeuwen tegen teamleden of driftbuien krijgen). Het kan zelfs uitlopen tot opscheppen als er gewonnen wordt, of klagen en protesteren als er een wedstrijd wordt verloren.

 Rien van den Hof is handballer op Heren 1 niveau. Ook in de wedstrijden die hij speelt is er veel onsportiviteit. Er worden dan wel eens ijsbeentjes of elleboogjes gegeven. De spelers houden zich vaak ook niet aan de regels en ontkennen het als ze iets fout doen. “Ik vind zulke wedstrijden niet leuk om te spelen. Als ik die wedstrijd dan bijvoorbeeld verlies, wil ik wel eerlijk verliezen. Want soms worden er punten van ons niet geteld of fouten van de tegenstander worden wél goedgekeurd door de scheidsrechter.” Verder komt er in de wedstrijd bij Rien zelf ook wel eens onsportiviteit voor. “Vorige week zaterdag speelden we tegen een ander team die heel oneerlijk en niet volgens de regels speelde. Ik was daar klaar mee, en ging dit zelf ook terug doen.” Onsportiviteit in dit soort spellen is wel lastig om tegen te gaan, omdat heel veel niet gezien wordt. Het enige wat zou kunnen leiden tot verbetering, is het inzetten van een extra scheids.

Bronnen:

https://www.loes.nl/tips/basisschoolkind/opvoeden/gedraagt-jouw-kind-zich-onsportief.html

https://www.verwey-jonker.nl/doc/vitaliteit/Agressie_in_de_sport_samenvatting_3286.pdf

 

60 thoughts on “Artikel “Onsportief gedrag tijdens sportwedstrijden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.