Geschiedenis, Schoolopdrachten

Fictief artikel Israël

Interview met een Palestijns en Israëlisch meisje over de situatie in hun land. Wat is hun mening over de oorlog?

De reis naar Israël was langdurig, dus ik besloot om wat meer research te doen over een aantal scholen in Israël. De bedoeling was dan om langs een paar van deze scholen te gaan en hier vervolgens een leerling te interviewen. Want mijn vraag luidt: hoe denken Palestijnse en Israëlische scholieren over hun toekomst?

Na een overnachting in een klein, maar gezellig ingericht hotel ging ik richting Herzliya Pituah, een buitenwijkje vlakbij Tel Aviv. Hier ben ik naar een privé school gegaan, waar ik de Israëlische leerling Shira sprak. Ik vroeg haar wat ze vond van het conflict tussen Israël en Palestina, en of ze hier nog een goede toekomst in zag. “Ik ben een erg optimistisch persoon, en ik denk dan ook dat uiteindelijk de strijd wel opgelost zal worden. Ik zeg niet dat het niet zonder slag of stoot zal gaan, maar beide groepen hebben hetzelfde doel; Jeruzalem. Natuurlijk, ik heb liever dat de Israëliërs Jeruzalem helemaal krijgen, maar zolang we samen met de Palestijnen in vrede kunnen leven, geloof ik best dat er een goed eind zal kunnen komen aan deze eeuwenlange strijd.”

Na dit goede gesprek besloot ik terug te gaan naar mijn hotel. Hier begon ik me voor te bereiden om de volgende dag naar een Palestijnse school in Bethlehem te gaan. En hier zal ik dan dezelfde vraag stellen, maar dan aan een Palestijnse scholier.

De daar opkomende dag reisde ik per taxi naar Bethlehem. De taxichauffeur was heel vriendelijk en vertelde de mooie highlights in Israël. Hij benoemde onder andere de Dode Zee, en Caesarea (een plaats vaar vele opgravingen te zien zijn van de Romeinse tijd). Hij wist hier heel veel over te vertellen, en zo kwam Bethlehem steeds dichterbij. Eenmaal aangekomen, wenste de chauffeur me nog succes met mijn onderzoek, en reed langzaam weg. De school stak met zijn hoge ramen en deuren hoog boven me uit. Het straalde macht uit, maar ook angst.

Buiten de Hope Flowers School, zag ik een meisje met een boek op de trap zitten. Ik besloot naar haar toe te gaan om haar te vragen of ik haar mocht interviewen. En dit vond ze goed. Dus algauw zat ik naast haar op de trap met mijn notitieboek en pen in de hand. Het meisje heette Amira, en was zestien jaar. En ook vroeg ik aan haar wat ze vond van het conflict in Israël, en of ze nog een toekomst in Israël zag. Haar antwoord was duidelijk:  “Nee. Ik vind dat de Palestijnen heel Jeruzalem moeten krijgen. Dat zegt iedereen hier, trouwens. De Joden hebben alles van ons afgepakt. Ze kwamen hier en namen land in. Nu is het tijd om dat terug te nemen.” “En ben je dan niet bang dat hier oorlog van komt?” vroeg ik. “Hoe het ook zal gaan, of wij Jeruzalem krijgen of niet, er zal toch oorlog uitbreken hierover. Waarom zouden we dan de Israëliërs laten winnen?”  En meer informatie wilde het meisje niet geven. Hierbij was mijn onderzoek dan afgelopen, en ik vertrok met een dubbel gevoel. Het zou inderdaad goed kunnen komen, maar niet zonder slag of stoot.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.